Vardar skaper mer solkraft på næringsbygg

I en tid hvor bærekraft og fornybare energikilder er viktigere enn noensinne, tar Vardar stadig skritt fremover mot en grønnere fremtid. Gjennom en bevisst strategi for økt andel av bærekraftig og fornybar kraftproduksjon, satser vi nå på solkraft på næringsbygg. Tre nye og store anlegg på Kongsberg produserer kraft rett til forbruker og samfunnet rundt. Prosjektene er levert av Sunease, som er Vardar sin samarbeidspartner for solkraft på tak.

Solkraftanlegg på Kongsberghallen

Kongsberg er en av Norges mest solrike kommuner, og med mange næringsbygg takflater som er gunstige for å installere solcelleanlegg. Dette bidrar ikke bare til å redusere klimagassutslippene, men også til å kutte energikostnader. Et av de mest imponerende prosjektene er solkraftanlegget på Kongsberghallen, som er ett av de største solcelleanleggene på skråtak i Norge.

Kongsberghallen eies av Stiftelsen Kongsberghallen og er idrettens storstue i Kongsberg. Stiftelsen vil få leieinntekter fra taket, samtidig som de kan bruke lokalprodusert solkraft til å dekke 20–30 % av hallens årsforbruk av kraft. Akkurat nå produserer det is på isbanen, med 100 % solkraft! Dette prosjektet, som ble ferdigstilt i august, markerer et betydelig bidrag til grønn omstilling lokalt.

«Kongsberghallen brukte i fjor i overkant av 1 million kWh pr år. Med solcelleproduksjonen som Kongsberghallen legger til rette for, vil mye av strømforbruket dekkes av strøm fra eget tak. Dette som et lite bidrag til det grønne skiftet». Pål Martin Eid, styreleder Kongsberghallen.

To anlegg i Bingeplassveien, Kongsberg

I tillegg til Kongsberghallen, har Sunease utviklet solcelleanlegg på to andre næringsbygg på Kongsberg, Bingeplassveien 1 og 2. Bingeplassveien 1 er lokaler hvor Byggmakker holder til og eies av Fram Eiendom.

Solcelleanlegget vil dekke 30–40 % av byggets energiforbruk og gi ekstra leieinntekter til bygget. Anlegget ble ferdigstilt i august. Det er avgjørende at anlegget treffer behovet til både eier og bruker av bygget:

«Fram eiendom er en familiebedrift med et langsiktig perspektiv. Vi er hele tiden på jakt etter nye teknologiske løsninger som energi effektiviserer våre bygg på vegne av oss selv og våre samarbeidspartnere. Solcelleanlegget er et konkret eksempel på dette og vi ser frem til igangsettelsen av en rekke nye anlegg med Sunease og Vardar». Magnus Tvenge, Fram Eiendom.

«Skal vi oppnå det grønne skiftet i Norge, må vi være med å frigjøre fornybar elektrisitet til samfunnet. Særlig innenfor transport og industri. Byggmakker Handel skal oppnå karbonnøytral drift i egen virksomhet innen 2025 og være utslippsfri i egen drift innen utgangen av 2030». Trond Martin Nettelhorst Tveit, Eiendomssjef Norge, K-group.

Det andre prosjektet er Kongsberg Næringssenter, hvor gårdeier er Dali Holding og PK Hus. De har en rekke ulike bedrifter i bygget som nå mottar utslippsfri solkraft.

Som gårdeier uttaler:

«Dali Holding AS og PK Hus AS som gårdeiere av Kongsberg Næringssenter AS, valgte solcelleanlegg på taket som et bærekraftig tiltak. Vi opplever leietagere som ønsker nye bygg som bidrar til det grønne skiftet. Samtidig blir byggets attraktivitet høyere for også andre samarbeidspartnere.
Ved å installere solceller så er bygget gått opp en energiklasse, fra B til A.
Gjennomføringen av hele prosjektet med prosjektering, søknader og utførelse ble gjort på en veldig god måte for både gårdeier og for leietagere i bygget». Are Bråten, Prosjektutvikler PK Hus AS

God prosjektgjennomføring og drift

For å sikre en god gjennomføring og drift av prosjektene, legges det stor vekt på et tett samarbeid mellom alle parter. Fra leverandører av solcelleanlegg, -elektroinstallasjon, myndigheter og eiere-/brukere av bygg. For Vardar har samarbeidet med- og leveransen fra Sunease vært veldig viktig. Sunease har stått for utviklingen av prosjektene. Fra avtalehåndtering, søknadsprosesser, koordinering av utbygging, til igangsetting av drift. Ikke minst leverer Sunease driftstjenester som gir sømløs avregning og fakturering for alle involverte i solkraftproduksjonen. For detaljer om deres tjenester viser vi til Sunease: Solenergi på kommersielle tak.

Langsiktige og lønnsomme investeringer

Bent Kvannli, prosjektutvikler sol i Vardar, oppsummerer: Anleggene vil tilføre betydelig lokalprodusert kraft, og det som ikke benyttes i bygget, leveres ut på det ordinære kraftnettet. Solcelleanlegg på næringsbyggtak anses som en rask, effektiv og naturvennlig utbygging av mer fornybar kraft, som fremtidssamfunnet er avhengig av. Anlegg som gir et vesentlig kraftbidrag fra tidlig vår til sen høst. Vi tenker det er et stort uutnyttet potensial i takflater på næringsbygg. Det er gjerne store takflater og et betydelig kraftforbruk i bygget. Det er en nyttig egenverdi å produsere kraften der den brukes, da unngås unødvendig tap i nettet og det totale kraftforbruket i et område blir redusert.

Vardar ser at gode prosjekter gir akseptabel risiko og lønnsomhet. Solkraft på næringsbygg utvider Vardars portefølje av fornybare energiproduksjon og styrker Vardars fremtidige utbytteevne i et langsiktig perspektiv.