Østfold Energi og Vardar går inn i Startuplab
Samarbeidet åpner døren for å utforske, teste og integrere ny norsk teknologi.
Østfold Energi og Vardar har nylig blitt partnere i Startuplab, en ledende inkubator for tidligfase teknologiselskaper.
I Startuplab kommer gründerne inn med en idé som skal vokse. Hvert år søker 600 tech-startups fra hele landet, hvorav cirka 8 prosent får bli med og utvikle seg videre i miljøet. Dette omfatter selskapsbygging, tidlig finansiering, mentorordninger, kontorlokaler og tilgang til et stort nettverk av bransjeeksperter, investorer og bedriftspartnere. Alt med mål om å utvikle dristige ideer til suksessfulle virksomheter.
Bedre oversikt og tilfang
– Gjennom partnerskapet får vi tilgang på flere lovende selskaper, som kan føre til nye investeringsmuligheter, leverandører, markedsinnsikt og læring. Vi engasjerer oss i tidligfase prosjekter og tilbyr ikke bare kapital, men også teknisk og markedsmessig veiledning, sier Paul Terje Espedal, forretningsutvikler i Østfold Energi.
Målet er også å bli en god kunde av norske oppstarts- og vekstselskaper, som utvikler teknologi bransjen trenger. Med en åpen innovasjonsplattform for store selskaper, vil Startuplab hjelpe Østfold Energi og Vardar med å utforske, teste og integrere ny norsk teknologi.
Det handler spesielt om løsninger på hvordan man skal balansere kraftsystemet – og kunstig intelligens.
– Å jobbe med gründere som kan hjelpe oss å løse utfordringene våre, er viktig for at vi skal klare omstillingen i bransjen og nå klimamålene. Vi har en praktisk tilnærming og tester gjerne nye ideer ved produksjonsanleggene våre for både elektrisk og termisk energi, sier forretningsutvikler Bjørn Mosskull i Vardar.
Østfold Energi og Vardar har tradisjon for samarbeid og er i dag eiere av selskapene Zephyr og Kvalheim Kraft (vindkraft) og Carbon Centric (karbonfangst).
Innovasjonspartnere: Fra høyre: Bjørn Moskull (Vardar), Christina Wiig (Startuplab), Paul Terje Espedal (Østfold Energi) og Hanne Houge Mathisen (Vardar)
Løser globale utfordringer
– Oppstartsselskaper bringer frem løsninger som er både innovative og kostnadseffektive. De har et helt annet tempo i å ta frem nye løsninger, enn det som ofte er tilfelle i store virksomheter. Å ha med tunge industrielle aktører som Østfold Energi og Vardar er veldig verdifullt for norske gründere som ønsker å validere sine løsninger og skalere de internasjonalt, sier Christina Wiig, Head of Corporate Partnerships Startuplab.
Startuplab har de siste årene sett en sterk vekst i clean tech-selskaper som løser viktige globale utfordringer innen klima, miljø og energi. Dette er et område hvor Norge har svært gode forutsetninger for å få frem oppstartsselskaper som lykkes internasjonalt med hjelp fra store aktører i hjemmemarkedet.
Siden starten har mer enn 500 oppstartsselskaper fått hjelp av Startuplap, eksempelvis Kahoot, Remarkable, Heimdall Power, Evyon og Ardoq.